Kına Nasıl Yakılır Güzel Kına Yakma Taktikleri
Kına Nasıl Yakılır Güzel Kına Yakma Taktikleri
Eski geleneklerimiz arasında olan kına, düğünlerde, dini günlerde, ramazan ve bayramlarda yakılıyor. Kadınların süslenme aracı olarak karşımıza çıkan kına, düğünlerden önceki kına gecesinde delikanlıların da serçe parmaklarına yaktıklar bir dini gerekçedir. Askere giden erkeklere de kına yakıldığı oluyor. Kına toz halinde olan yeşilimsi bir renkte oluyor. Toz halindeki kınaya su eklenerek hamur kıvamına yakın bir karışım elde edilir.
kına nasıl yakılır. Bir saate yakın bekletilen kına ele, ayaklara ya da saça sürülebiliyor. Kına yakmayı meslek edinen bayanlar da vardı. Bu bayanlar desenli, motifli, süslü hallerde kına yakıyordu. Saçlar ağaran kadınlarda saç boyası yerine kına tercih ediyordu. Günümüzde evlenecek olan kızların düğünlerinden önceki kına gecesinde ellerine kına yakması adetlerimizdendir.
Kına yorulduktan ve dinlendikten sonra küçük parçalar haline getirilir. Kına gecesinde gelinin eline hazırlanmış olan kınada sürülür. Küçük bir parça alınarak avucun ortasına yuvarlak olacak şekilde sürülür. Ele sürülen kınanın daha iyi tutması ve diğer bölgelere dememesi için üzerine pamuk ya da peçete konulur, el sarılır.
Birkaç saat bekletildikten sonra eller yıkanarak kurumu kına elden çıkarılır. Eskiden büyüklerimiz ellerimize kınayı geceden sürerdi. Yatağa bulamasın diye el sarılır ve sabaha kadar bekletilirdi. Böylece kına kırmızı rengini daha iyi ele geçirirdi. Kına yalnızca kına gecesinde değil istendiği zaman sürülebilir. Güzel kokusuyla genç kızların elinde hoş görüntüler sergiler.
Bir önceki yazımız olan Tesettürlü Gelinlikler için Aksesuarlar başlıklı makalemizde gelin başı, tesettür gelin başları ve Tesettür Gelinlik Aksesuarları hakkında bilgiler verilmektedir.